top of page

lopen over het water

zonder ooit de horizon te bereiken

L1010085-Edit.jpg

P.H. Jen is het artistieke alter ego van Philippe Vereenooghe (°1972). De beeldend kunstenaar woont en werkt in het West-Vlaamse Otegem. Zijn rijke fantasie en de onvoorwaardelijke steun en liefde van zijn moeder, zelf artistiek bijzonder begaafd, leidden hem naar het KASK in Gent waar hij een vierjarige opleiding schilderkunst volgde. Zijn pseudoniem is trouwens een hommage aan zijn moeder.

P.H. Jen is niet onder één noemer te vatten, hij maakt zowel tekeningen, beelden en installaties als schilderijen op doek en op papier, steeds puttend uit zijn diepste fantasieën en uit wat op dat moment in zijn leven speelt. Zijn werk getuigt van een zekere naïviteit, in de positieve zin te interpreteren als een onbevangen openheid en spontaneïteit, zij het enigszins beredeneerd. Zijn palet is meestal beheerst, kleurrijk en zacht, enkele uitschieters niet te na gesproken.

Het oeuvre van P.H.Jen lijkt een onophoudelijke evenwichtsoefening. Bijna constant balanceert hij tussen poëtisch, intimistisch narratief en exuberant expressionistisch. In zijn eerder figuratief werk zet hij de vrouwen neer die zijn fantasiewereld bevolken, steeds met een indringende en veelzeggende blik. Een beetje zoals hij zelf tegen de wereld aankijkt, met een open en verwonderde kijk. Hij schildert daarbij niet vanuit zijn omgeving of de realiteit maar vanuit zijn diepste zelf en de zaken die hem op dat moment beroeren.

Ook in zijn meer expressionistische werken zoekt hij, bijna contradictorisch, naar een zeker evenwicht. Zijn doeken weten te ontroeren door de kracht en de taal van kleuren, lijnen, vlakken en structuren. Onwillekeurig vertonen de werken vage invloeden uit de Art Brut, van de gespierde zeggingskracht van de Latemse school en van kunstenaars als Vincent Van Gogh, Pierre Bonnard, Giorgio Morandi, Gaston Chaissac, Egon Schiele, Paul Klee en Oskar Kokoschka. Zijn werk getuigt van integriteit en authenticiteit.

 

Zelf omschrijft P.H.Jen zijn werk als ‘lopen over het water zonder ooit de horizon te bereiken’.

 

Zijn werk wordt permanent tentoongesteld in 
Vereenooghe Art Gallery, Zeedijk 684, Knokke-Heist.

bottom of page